Хотів взяти на подарунок коробку бельгійських цукерок, але ціна здивувала. Вони реально в 3-4 рази дорожчі за наші. Чи є там якась суттєва різниця? Бо я куштував, і не можу сказати, що це щось неймовірне. Чи ми просто платимо за бренд і красиву коробку?
Різниця колосальна, але не всі її відчувають. Вся справа у складі. У справжньому бельгійському шоколаді - тільки какао-масло. Воно тане при температурі тіла, тому цукерка одразу тане в роті. А в наших масових - "еквіваленти" або пальмова олія. Воно залишає на піднебінні такий жирний, "пластиліновий" наліт.
Можливо, якщо їсти чистий шоколад, то так. Але якщо це цукерка з начинкою, наприклад, з праліне чи карамеллю? Мені здається, начинка все одно перебиває смак самого шоколаду, і яка там олія - вже не так важливо. До того ж, зараз багато наших виробників пишуть "виготовлено з бельгійського шоколаду". Це те саме, чи це теж маркетинг?
У тому й справа, що у бельгійців начинка (праліне) - це теж мистецтво. Це не просто цукор з горіхом, а ніжна паста. І вона покрита тонким шаром саме якісного шоколаду, а не глазур'ю. Коли пишуть "з бельгійського шоколаду" - це означає, що наш виробник купив готову сировину (кувертюр) в Бельгії. Це вже добре, це краще, ніж "кондитерська глазур" на пальмовій олії. Але оригінальні бельгійські цукерки - це про баланс.
Головна порада - дивись на склад. Якщо хочеш хороші цукерки купити https://egastronom.ua/tsukerki/ і не важливо, чи вони з Бельгії, чи звідкись ще, у складі на перших місцях має бути какао-масло (або "какао терте"), а не "рослинні жири", "еквівалент какао-масла" чи "пальмова олія".
Якщо в складі є ці замінники, смак буде пласким, "мильним", скільки б начинки туди не поклали. Різниця саме в чистоті смаку. Якщо хочеш відчути, візьми одну дорогу трюфельну цукерку і одну нашу. Різниця в текстурі та післясмаку буде очевидна.